, , ,

Studentskiva

ANNONS

ANNONS

ANNONS

Studentskiva

Studentskiva eller slutskiva är en av höjdarna i slutet på gymnasiet.

ANNONS

Vi tipsar om tema och om vad ni kan göra för att dra ner på kostnader till en billig studentskiva men även regler och ordning för bästa studentskiva eller inspark. Du hittar tips på inköpsställen och recept om ni kanske vill ordna maten själva. Det är väldigt vanligt att man väljer ett tema till studentskivan och utsparken. Fundera på vad ni vill ha för tema och inhandla materialet här.

Företag som ordnar allt till studentskivan

En del väljer att betala en större summa till ett företag som sen ordnar allt med studentskivan. Det man skall tänka på är mer än en sak innan man kopplar in ett företag som skall ansvara för studentskivan. Vi tipsar er om vad det är och ger er goda råd om vad ni bör tänka på innan ni hyr från företag eller om ni bara skall hyra lokaler mm själva. Att tänka på är såklart att det alltid blir dyrare att låta ett företag sköta allt runt er studentskiva eller inspark än om ni själva skulle arrangerat allt. Det viktigaste är skriv inte på några avtal förrän ni kollat upp kostnader av att själv ordna allt eller en del av studentskivan.

ANNONS

ANNONS

AdBlock behövs stängas av för att höra eller se alla studenterbjudanden

Planera en studentskiva själv

ANNONS

Tips & råd till skolans studentskiva

 • Organisera studentskivan själva, undvik studentföretag. Ni slipper biljettpris för inträdde och kostnad för middag och därutöver öl & vin kostnaden som kan bli dyr.
 • Kontakta klubbar eller lokaler som går att hyra själv. 
 • Ordna mat billigt själva (catering är ett alternativ men det kostar). Ställ ut vinboxar på borden och en bar till självkostnads pris som betalas en tid innan festen. Enligt svenska utskänkningsregler så får man inte ta betalt för öl, vin och sprit i lokalen.
 • Det är viktigt att komma ihåg de som vill dricka alkoholfritt och att alltid erbjuda vatten.
 • Lägg gurka i en vattenbringare eller melon, citron, papaya ja fantisera.
 • Hyr lokal där porslin, bestick, glas, bord och stolar ingår.
 • IKEA säljer annars billigt som alla vet. IKEA har en bra 5 kronors marknad. Fast även jättebilligt porslin går att hitta på blocket och loppis. Ett annat tips är att köpa engångsdukar och andra engångs artiklar. Se mer om det längre ner.
 • Ordna musikanläggning dator och storbilds-tv själva.
 • Gör egna placeringskort och studentskivans program.
 • Använd ballonger istället för blommor
 • Kolla om någon har en ladugård som ni kan använda.
 • Satsa på buffé
 • Använd fantasin för dekorationer. Servettringar görs enkelt en kväll av guld- eller silverfärgad ståltråd t ex.
 • Hyr en musikintresserad vän som DJ eller använd Spotify.
 • Ordna sånghäfte och gå ut med att talare sökes till skivan.
 • Efterlys små uppträdden inför kvällen
 • Utnämn en värd som talar i mikrofon under kvällen och sköter ordningen. Tips kommer nedan.

ANNONS

ANNONS

ANNONS

Boka studentföretag

Checklista boka studentföretag

 • Börja med att kolla om företaget är anmäld på allmänna reklamationsnämden ARN eller Varningslistan på Svensk Handel
 • Bli inte stressade av studentföretag att boka nu annars försvinner lokaler mm. 
 • Be om visning i festlokalen.
 • Skriv aldrig på några papper förrän ni vet vad er klass/skola vill.
 • Låt alla som vill komma köpa biljett innan ni bokar eller skriver under några avtal. Annars vet ni inte vad ni får in i pengar.
 • Undvik avtal med "ni måste sälja minst detta antal biljetter" om ni inte vet om ni kan sälja så många biljetter.
 • Se till att få skriftliga avtal på vad allt kostar tillsammans. Vissa studentföretag är otydliga med kostnader.
 • Annars får dem som bokar stå för mellanskillnad på vad som blev sålt och den verkliga kostnaden.
 • Skriv ett solidaritetsavtal med alla som är 18 år i klassen. Dem som ev .inte är 18 år måste be sina föräldrar skriva på solidaritetsavtalet. Ex. Sker en olycka/skadegörelse och kostnad blir 25000 kr så delas kostnaden mellan antal betalande elever. Så vakta varandra för att undvika onödiga utgifter.
 • På det skriftliga avtalet skall det finnas en exakt detaljerad förklaring vad som ingår i priset. Det skall även stå om det kommer ev. merkostnader för sådant som inte står i avtalet. Inga dolda avgifter skall finnas. Storlek på depositionsavgiften och pris totalt med moms skall stå med.
 • Antalet portioner i mat och dessert. Vad gäller med drycken?
 • Ingår någon försäkring i priset? Skaffa annars en försäkring. Bra vid vid skadegörelse som inte är ovanligt vid studentskivor. I avtalet skall framgå vad som gäller vid skadegörelse eller olyckor? 
 • Få klart papper när bar och lokal stängs. Inga OM NI INTE handlar i baren stängs den tidigare.
 • Vid skadegörelse så fotografera all skadegörelse och få vittnenas namn och telefonnummer.
 • Om ni behöver avboka hur långt innan kan ni göra detta utan straffavgift?
 • Betala ALDRIG KONTANT. Gör inbetalning via bankgiro, kreditkort.eller Swish.
 • När depositionsavgiften betalas tillbaka skall det göras till bankkonto ALDRIG KONTANT i handen.
 • Behåll kvitto och kontrakt på allt i några år så inget oväntat ekonomiskt krav dyker upp.
 • Du skall alltid få information om ångerätten.
 • Ångerrätten gäller inte för bokning av festlokal, evenemang eller restaurangtjänster. Om företaget däremot kommer till din skola och du undertecknar avtalet på skolan eller om du gör bokningen via webben gäller oftast ångerrätten inom distans- och hemförsäljningslagen. Om företaget annonserar på din skola och du undertecknar avtalet i en annan lokal (än skolan) så gäller inte distans- och hemförsäljningslagens ångerrätt. Bokningen kan alltid ångras innan festdagen, men då finns risken att bli skadeatåndsskyldig för de kostnader som avtalsbrottet orsakar företaget.
 • Ångrar ni er bokning använd ångerblanketten som skickas till företaget. källa: Konsumentverket
 • Läs mer om.... "Underårig dotter har skrivit på avtal om studentskiva"  källa: Juridik till alla

Var hittar man bufférecept?

ANNONS

Mat som plockas från ett långbord av skolkamraterna själva är enklast. Kall mat är ofta det bästa. Vanligast till buffeér är pastasallad, grillspett, potatissallad, pajer, lax i tunnbröd, smörgåstårta och jordgubbstårta. Annars är alltid catering ett alternativ som ger en större frihet men kostar lite mer. 

De som har allergi eller specialkost

Finns det någon som behöver någon speciell diet? Glöm inte dem. Det bästa är att be alla anmäla redan i svaret på anmälan om dem behöver någon specialkost. Här nedan på länkarna hittar du receptförslag till studentskivan.

Tips på mat till studentskivan

Tips på mat från bloggar

Många bloggar och tidningar tar upp just ämnet buffé. Därför kan du här till höger hitta bloggar som ger förslag på mat till studentskivan. Leta igenom utbudet och plocka det du tycker låter intressant.

ANNONS

ANNONS

Svala drycker till Studentskiva

Vad kan man dricka till studentskivan?

ANNONS

Dryck till studentskivan

En lyckad studentskiva är viktig och svala fuktiga drycker är en viktig del. Det gäller att erbjuda dryck till alla och både alkohol och alkoholfria alternativ är vanligt att man erbjuder. Vi har lämnat förslag på var du kan handla väldigt billiga drycker. För många elever är detta en av årets höjdpunkter. Studentskivan behöver goda drycker för att bli lyckad.

ANNONS

Alkohol

Det är väldigt vanligt att man serverar vin & öl på en studentskiva. Fast det är helt upp till dig. Du kan köra festliga alkoholfria varianter. Tips är olika grönsaker eller frukt i vatten. Ser väldigt roligt och festligt ut. Gurka i en vattenbringare eller kanske jordgubbar, hallon, melon, kumqat, mynta, blodapelsin, ingefära, kiwi, citron, apelsin, lime. Förslag på kombinationer är melon & mynta, kumqat & kiwi, lime & gurka. Alkoholfri cider är ett billigt alternativ som brukar uppskattas också.

 Vill du servera lite annorlunda drycker? Det kan vara roligt med nya smaker på dryckerna och det brukar bli ett samtalsämne som alla samlas runt. Tänker du på att studenterna kanske kommer att dricka för mycket under kvällen så låt en person sköta serveringen av alkohol kanske bakom en tillfällig bar.

ANNONS

Hur mycket vin & öl går åt till studentskivan?

För 10 personer
Vitt och rött vin:
4-5 flaskor eller 1 box 
eller
Öl 33 cl: en back = 20 flaskor  eller 
Öl 50 cl: en back = 15 flaskor

ANNONS

Festlokal

När det gäller festplats så kan man faktiskt både hyra en lokal eller köpa ett partytält. Ja även en stor trädgård fungerar utmärkt bara man har tillgång till el, kök och toaletter. Väljer man partytält slipper man lokalkostnaden. I vilket fall så se till att klä partystället med festens tema. Flaggor, vimplar och banderoller kan vara aktuella att köpa. Tänk över hur ni skall göra med sittningen av lokalen. Små bord eller långa bord? Papptallrikar eller porslin?

ANNONS

Om man letar efter partytält till studentskivan var hittar man det?

Partytält som du kan använda till studentskivan är en rolig idé och ett minne för livet. Uppskattad av dom flesta. Vi gillar nedanstående företag som har allt från enklare och lite bättre partytält.

ANNONS

Placeringskort

ANNONS

Dessert till Studentskivan

Dessert på studentskivan

Vad kan man enkelt tillaga för dessert till studentskivan?

Glass är ofta omtyckt till dessert men givetvis är mousse, äppelpaj eller stora braspannor med diverse läckerheter ofta också omtyckta. Framförallt är det enkelt.

ANNONS

Baka själv studenten

Om ni vill baka till studentskivan så har vi ett tips. En annorlunda tårta. Köp en lång bräda som är 10 cm djup och 2 meter lång. Såga till brädan efter antal uppskattade portioner. 1 portion lika med 10 cm x 5 cm. Klä brädan med folie och sedan tårt/bakpapper ovanpå folien eller köp tårtbricka som du anpassar. Köp tårtbottnar och anpassa till brädan. Alla avskurna sockerbotten delar och kan läggas på brädan. Du döljer allt med vaniljkräm, jordgubbssylt och grädde. Det gör att de kapade sockerbottnarna aldrig syns. Tårtan blir en rolig dekoration på studentskivan. Fyll tårtan med flaggor och små studentmössor på pinne

Godis & Snacks

När maten och desserten är avklarade så brukar man duka upp godis & snacks. Ett litet godis bord där alla plockar själv på små aschetter är lämpligt och smidigt. Vad ni bjuder på är det bara fantasin som begränsar men chips och olika godissorter i skålar är vanligt.

ANNONS

Dessert i braspanna

ANNONS

Gör själv Dessert

ANNONS

SPACE ett tema till Studentskivan

Temafest

ANNONS

Girlanger och små bordsflaggor och mycket annat i Sveriges färger är trevligt. Fast vill du dekorera i något annat lands färger så hittar du det här. Landsprylar som ett genomgående tema är faktiskt riktigt trevligt och gör en glad när man ser alla roliga detaljer som skapar partykänsla. Vi visar er ett urval här nedan från våra partners.

Annars se alla tema här.

 

Tema studentskiva

ANNONS

Maskeradkläder

Maskeradteman

Teman till
Inspark & Studentskiva

Musik till studentskivan

Studenternas (Spotify) 4 timmar 18 min lång

Digster studentflak (Spotify) 8 timmar 57 min lång

Filter Student (Spotify) 71 låtar

StudentFlaket ITG (Spotify) 134 låtar     
       

DUKNING studentskiva

Köpa till studentskivan

ANNONS

Dukning till Studentskivan

Dukningen och dekoren till studentskivan ska vara festlig men gärna rolig. Det ska gärna vara lite ovanligt. Du hittar snygga dekorationer och material till bordsdukningen här intill. Cocktailpinnar med olika motiv som flaggor och studentmössor till snittarna är trevligt. Du kan pryda bordet med apelsiner, lime, kottar, citroner, stenar, löv, girlanger. Ja fantasin får flöda. Champagne är en av ingredienserna till en studentskiva och du hittar väldigt trevliga Champagneprylar här.

ANNONS

Serveringstillbehör

Engångsdukarengångsbestick och servetter är vanligt till studenten och du hittar dem här i olika färger och utseende. Även serveringstillbehör behövs. Så glöm inte det. Det är något man kanske inte tänker på. Så tänk igenom vad du själv har och kanske vad du kan låna av dina vänner. Det är praktiskt med serveringsfat som används en gång. Smidighet är viktigt när det är så mycket att tänka på. Vi rekommenderar också en uppblåsbar kista som du fyller med is som en rolig dekoration. Du placerar mat eller dryck ovanpå isen. Maten håller sig längre. Faktiskt inte alls dumt när gäster kommer och går under ett par timmar. Det är mycket att tänka på och vi hoppas givetvis att allt skall gå så bra som möjligt för er. Lycka till med planeringen.

ANNONS

Dekor till studentskivan

ANNONS

Engångsdukar

ANNONS

Dukning

ANNONS

Konfettikannon

Att tänka på vid hyra av lokal

Tips & råd om ni skall hyra festlokal

 • Vad ingår i priset. Få en skriftlig offert, inklusive moms.
 • Ingår någon försäkring i priset? 
 • Skaffa annars en försäkring. Bra vid vid skadegörelse som inte är ovanligt vid studentskivor.
 • Teckna en försäkring som täcker ekonomiskt ansvar och skada
 • Skriv ett solidaritetsavtal med alla som är 18 år i klassen. Dem som ev .inte är 18 år måste be sina föräldrar skriva på solidaritetsavtalet. Ex. Sker en olycka/skadegörelse och kostnad blir 25000 kr så delas kostnaden mellan antal betalande elever. Så vakta varandra för att undvika onödiga utgifter.
 • Finns det brandvarnare i lokalen?
 • Behövs en depositionsavgift? (Uthyraren kan i vissa fall behålla summan om ni har skadat inredning eller lokal)
 • Vid skadegörelse så fotografera all skadegörelse och få vittnenas namn och telefonnummer.
 • Skall depositionsavgiften betalas före eller efter festen?
 • Skall lokalhyran betalas före eller efter festen?
 • Finns det några straffavgifter om ni lämnar lokalen för sent?
 • Om vi behöver avboka lokalen hur långt innan kan vi göra detta utan straffavgift?
 • Låser uthyraren lokalen efter ni lämnat?
 • Vad ingår i priset, som t.ex. dukning, städning?
 • Finns någon avsedd rökruta?
 • Finns musikanläggning och i så fall ingår den i priset?
 • Vilken annan teknisk utrustning/ljudanläggning som ingår alt går att hyra.
 • Får ni använda ett liveband i lokalen? Fråga lokaluthyraren först om ni vill ha inhyrda musiker.
 • Tänk på att städar ni själva måste ni ta med skräpet.
 • Om ni ska hyra in städning kostar det ca 300 kr/tim (ingen debiterar dock för bara en timme oftast minst 3 tim) men då ingår oftast bortforsling av sopor. Räkna med framkörningsavgift.
 • Lämplig möblering för ert antal av folk. Ingår möblering eller kostar det mer?
 • Ingår tillgång till kök i lokalen?
 • Tillgång till toalett?
 • Tidigast tillgång till lokalen.
 • Minsta och mesta bokningstid av lokalen.
 • Sluttid samt eventuella förlängningsmöjligheter.
 • Finns det någon absolut sista tid då musiken måste stängas av?
 • Om, eller i vilka delar av lokalen det kan förekomma andra gäster.
 • Be om referenser från tidigare gäster
 • Få tillgång till ett telefonnummer om ni behöver nå hyresvärden om ev frågor under kvällen. Lokalen kanske börjar brinna.

Råd till arrangörer

Tips till kvällens värd

 • Var först på plats och se till att allt är under kontroll.
 • Hälsa tidiga gäster välkomna
 • Drinkar skall finnas och alla skall kunna ha något att dricka när skål utbringas
 • En stor tavla vid ingången så att alla hittar till sin bordsplacering
 • Alla ska hitta sin plats vid middagen, hjälp värden här.
 • När alla finns på plats markerar värden att de kan sätta sig.
 • Berätta redan innan alla börjat äta var toaletter finns, om man får röka, var nödutgångar finns osv. 
 • Värden ser till att någon ger en kortare sång då och då. Gärna tal. Några skålar passar bra - stämningen lättar ofta när gästerna fått i sig en mindre mängd alkohol. 
 • Värden presenterar talare och ger dem ordet
 • Värden måste skapa en talarlista och ge talarna tidsregler för talen
 • Värden blandar mellan tal och upptåg och andra saker som höjer feststämningen. Spontana intervjuer är roligt. Ordna frågor innan.
 • Värden leder allsång om ingen sångledare finns.
 • OBS! kommunicerar med matstället/lokalen för planering av tal mm. så det inte krockar
 • Värden påannonserar gärna mot slutet av desserten att efter maten blir det dans och eftersom han följer etiketten bjuder han upp sin bordsdam. (Det är en liten "pekpinne" till herrar som inte vet bättre) 

ANNONS

United states of America tema

ANNONS

Ballonger Röd/Blå/Vit

USA flagggirlang 10 m

Partymugg Blå & Röd

Dukning USA tema

Här hittar du mer USA material att duka med till din studentmottagning

ANNONS

Undvik avtal med "ni måste sälja minst detta antal biljetter" om ni inte vet om ni kan sälja så många biljetter.