Studenternas ORGINAL MOBIL 2020 VIT Huvudlogga (1)

Studentmottagning 

ANNONS

ANNONS

AdBlock behövs stängas av för att höra eller se alla studenterbjudanden

Att planera studentmottagningen i god tid är viktigt. Det är mycket att tänka på och då är planeringen vital. 

Föräldrar ska fira sina tonåringar med en studentmottagning för alla släktingar, vänner och skolkamrater. Här förenklar vi allt genom att vägleda dig till vad som behövs. Vi kan presentera recept på studentbuffér och hela studentmenyer. Letar du info om Studentskiva klicka här.

Checklista fixa till studentmottagning

 • En plan för vem som skall bjudas
 • Bestämma lokal eller köpa partytält
 • Planera antal stolar och bord (glöm inte buffébord)
 • Sätt ett tak för kostnad av studentmottagning
 • Välja inbjudningskort och köpa frimärke
 • Ordna tackkort
 • Planera dekorationer
 • Välja ev. engångsmaterial till buffé
 • Välja bakgrundsmusik
 • Planera välkomstdrink (glöm inte glas)
 • Planera mat, välja recept till buffé och efterätt (har någon allergi?)
 • Planera dryck till buffé och kaffet. Dryck till barn och vuxna 
 • Göra ett matlagningschema
 • Planera förvaring av mat
 • Planera fat och skålar för upplägg
 • Tänk igenom kaffekoppar, antal termosar
 • Inhandla mat och dryck
 • Laga mat i förväg till festen
 • Kylväskor och kylklampar till all mat
 • Fixa sopsäckar
 • Ordna presentbord och plocka fram vaser till blommor
 • Fixa gästhandukar på toalett
 • Hängare och plats till ytterkläder
 • Askfat till rökare
 • Fråga någon vän om dem kan hjälpa till

Vad ska man bjuda på till studentskivan?

Just kostnaden till festen o bjudningen är det viktigt att man i ett tidigt stadium sätter ett tak på. Annars kan det lätt rulla iväg en del pengar. Studentfesten är en stor högtid och det är lätt att rykas med att man behöver allt möjligt. Så är det inte.

För studenten så är det nog ändå feststämmningen som går först. Även om god mat alltid är uppskattad. Fast det är en STOR festdag att sluta gymnasiet. Maten är viktigast för gästerna om man får generalisera. Många föräldrar våndas och funderar över barnets stora dag. Du är inte ensam.

Vad ska man då bjuda på till studentskivan? Vad är enkelt för så många gäster? Buffé till studenten är nog det vanligaste som man bjuder på. Allt för att man vill ju få en smidig fest.
Kall mat är ofta det bästa. Vanligast till buffeér är pastasallad, grillspett, potatissallad, pajer, lax i tunnbröd, smörgåstårta och jordgubbstårta. 

Du hittar bra recept under rubriken "Tips på mat till studentmottagningen". Där får du förslag på läckra festmåltider och smidiga buffeér.  Kostnad för en buffé som du ordnar själv är ca 100 - 150 kronor per person.

Annars är alltid catering ett alternativ som ger en större frihet men kostar lite mer. Lite ca priser: Huvudbuffé 175-275 kronor per person. Desserter i portioner ca 65-95 kr/st.

Alternativet är att låta gästerna ta med mat istället för presenter. Låt alla bidra med något och köp boxvin och låt alla stå upp som ett mingel. Dekorationer går att ordna från naturen och ballonger räcker långt.

Öppet hus och studentbord som står många timmar

Ett öppet hus gör att gäster kommer och går under flera timmar. Vänner till studenten drar runt till olika mottagningar och stannar oftast inte så länge. Andra gäster kan stanna längre men upp till en timme är vad man kan räkna med. Därför behöver du inte lägga någon större energi på avancerad mat.

Mat som plockas från ett långbord av gästerna själva är enklast. Kall mat är ofta det bästa. På bordet börja med tallrikar och bestick och sedan tillbehör och kött sist på bordet. Låt tallrikarna vara små för annars fyller gästerna mer mat än vad som behövs. Låt dem gå två gånger.  Använd gärna ett separat bord till dryck. 

En glasdispenser med tappkran gör att du slipper fylla på med dryck hela tiden. Vanligast till studentbuffeér är pastasallad, grillspett, potatissallad, pajer, lax i tunnbröd, smörgåstårta och jordgubbstårta. Vill du använda varm mat så är en Tallriksvärmare riktigt bra till porslinstallrikar.

Använd med fördel Matskyltar för att berätta vad maten innehåller. Du kan ladda ner matskyltar här via en pdf.

ANNONS

ANNONS

ANNONS

Gäster med allergi eller specialkost

Finns det gäster som behöver någon speciell diet? Glöm inte dem. Det bästa är att be gästerna anmäla redan i svaret på inbjudningskortet om dom behöver någon specialkost. Här nedan på länkarna hittar du receptförslag till studentmottagningen.

Genomgång av förberedelser

 • Börja med att göra ett matlagnings schema flera veckor innan studentmottagningen.
 • Köp engångsmaterial för enkelheten i uppläggning och servis.
 • Förbered så mycket du kan innan. Gör 1-4 rätter och en dessert eller tårta.
 • Lägg upp maten dagen innan på fat och plasta in den, låna plats i kyl av grannar eller använd kylväskor.
 • Räkna med 1,5 portion per person.

ANNONS

Hur mycket kött går åt till studentmottagningen?

Här hos Svenskt kött kan du se inköpsmängd av kött per portion.
När du står i butiken kan det vara svårt att avgöra hur mycket kött du ska köpa. Ta hjälp av Svenskt kött´s tabell för att räkna ut hur mycket du ska handla hem. Gå till Svenskt kött.

Hur mycket går åt på buffén till studentmottagningen?

Här hos ICA kan du se inköpsmängd per portion för olika matsorter på buffén .
När du står i butiken kan det vara svårt att avgöra hur mycket du ska köpa. Ta hjälp för att räkna ut hur mycket du ska handla hem. Gå till ICA´s Planera festen.

Börja med att göra ett matlagningsschema flera veckor innan studentmottagningen.

Var hittar man studentbufférecept?

Tips på mat till studentmottagningen

Tips på studentmat från bloggar

Många bloggar och tidningar tar upp just ämnet studentbuffé. Maten till studenten är jämförbar med många högtider. Påsk, jul, 50-årsdag och Studenten är högtider som som behandlas i bloggar. Därför kan du här till höger hitta bloggar som ger förslag på mat till studentmottagningen. Leta igenom utbudet och plocka det du tycker låter intressant.

Snittar till studenten

Snittar är enkelt och alltid uppskattat. Speciellt på en student då folk minglar och behöver något enkelt tilltugg till den goda drycken. Plockmat för många personer är aldrig lätt att själv tänka ut men med tipsen här kommer du en bra bit. Du hittar snittar i tunnbröd, snittar med lax,  snittar i smörbröd och snittar i skinka för att nämna några.

Drycker till studenten

ANNONS

Dryck till studentmottagning

En lyckad studentmottagning avgörs mycket på maten. Fast även vad man skall dricka är viktigt att tänka på. Det gäller att erbjuda dryck till alla åldrar och både alkohol och alkoholfria alternativ är vanligt att man serverar. Vi har lämnat förslag på var du kan handla vin och väldigt billiga drycker nedan. För studenten är detta årets höjdpunkt. Studenten har längtat länge efter denna dagen och då är det viktigt att ordna en bra fest och då ingår god dryck.

ANNONS

Alkohol

Det är väldigt vanligt att man serverar vin & öl på en studentskiva. Fast det är helt upp till dig. Du kan köra festliga alkoholfria varianter. Tips är olika grönsaker eller frukt i vatten. Ser väldigt roligt och festligt ut. Gurka i en vattenbringare eller kanske jordgubbar, hallon, melon, kumqat, mynta, blodapelsin, ingefära, kiwi, citron, apelsin, lime. Förslag på kombinationer är melon & mynta, kumqat & kiwi, lime & gurka. Alkoholfri cider är ett billigt alternativ som brukar uppskattas också.

ANNONS

Det kan vara roligt med nya smaker på dryckerna. Brukar bli ett samtalsämne som alla samlas runt. Köp lite ovanliga drycker som piggar upp din bjudning. Tänker du på att studenterna kanske kommer att dricka för mycket under kvällen så låt en person sköta serveringen av alkohol kanske bakom en tillfällig bar.

Hur mycket vin & öl går åt till studentmottagningen?

För 10 personer
Vitt och rött vin:
4-5 flaskor eller 1 box 
eller
Öl 33 cl: en back = 20 flaskor  eller 
Öl 50 cl: en back = 15 flaskor

Välkomstdrink av champagne:
En flaska champagne ger ca 8 glas.

Välkomstdrink av starksprit:
 75 cl starksprit ger ungefär 19 drinkar (4cl x 19 glas = 76cl)

Kaffeåtgång:
1 kg kaffe räcker till ca 90 - 100 koppar.

Har ni inte öppnat alla flaskor som är inhandlade på Systembolaget så kan ni lämna tillbaka dom och få tillbaka pengarna. Om ni har kvittot kvar så klart.

ANNONS

ANNONS

Bubbel & vin till studenten

Här kan ni köpa vin från Xwine.se. En av Sveriges största lagliga vinbutiker på nätet. De säljer prisvärda kvalitetsviner från Frankrike och Italien med hemleverans eller utlämning på depå. Praktiskt är att de säljer vinlådor om 6 flaskor.

ANNONS

ANNONS

ANNONS

Partytält till studenten var hittar man det?

Partytält till studenten som du kan använda i trädgården är en bra idé. Uppskattad av dom flesta. Vi gillar nedanstående företag som har allt från enklare och lite bättre partytält.

ANNONS

Vad skall man bjuda på för dessert till studenten?

Glass är ofta omtyckt till dessert men givetvis är äppelpaj eller stora braspannor med diverse läckerheter ofta också omtyckta. Framförallt är det enkelt. Om du vill baka till studenten så har vi ett tips på en tårta som ser ut som en studentmössa. Ett annat tips vi har är om du vill göra en annorlunda tårta som ligger på en bräda.

ANNONS

Brädtårta till studenten

 • Köp en lång bräda som är 10 cm djup och 2 meter lång.
 • Klä brädan med folie och sedan bakpapper eller köp en tårtbricka som du anpassar.


Baka en sockerkaksbotten eller köp sockerkaka.

 1. Lägg sockerkaka ovanpå bakpappret i ett lager.
 2. Bred på vaniljkräm på sockerkakans botten i ett lager.
 3. Lägg på ett nytt lager sockerkaka.
 4. Bred på jordgubbssylt på sockerkakans nästa lager.
 5. Lägg på ett nytt lager sockerkaka.
 6. Bred på grädde på sockerkakans nästa lager. Använd med fördel en gräddsifon (OBS! Glöm inte patroner). 
 7. Spritsa sedan grädde runt om hela tårtan.
 8. Dekorera med skivade och hela jordgubbar.


Brädtårtan blir en rolig dekoration på studentbordet. Fyll tårtan med flaggor och små studentmössor på pinne och roliga festflaggor. Ta upp tårtan med ett snyggt tårtspadeset. Vill du köpa en färdig tårta kan du beställa den här.

Godis & Snacks

När maten och desserten är avklarade så brukar man sätta fram lite frukt och godis & snacks. Ett litet godis bord där alla plockar själv på små assietter är lämpligt och smidigt. Vad du bjuder på är varierande men chips och olika godissorter i skålar är vanligt.

ANNONS

ANNONS

Dessert i braspanna

Gör själv desserten

Var köper man tårta och tårtbilder?

Godis & Snacks

Jordgubbstårta på bräda
Jordgubbstårta på bräda

Musik till studentmottagningen

Studenternas (Spotify) 4 timmar 18 min lång

Digster studentflak (Spotify) 8 timmar 57 min lång

Filter Student (Spotify) 71 låtar

StudentFlaket ITG (Spotify) 134 låtar        
 

Svenska färger till studenten

ANNONS

Sverigetema

Girlanger och små bordsflaggor och mycket annat i Sveriges färger är väldigt vanligt på en studentmottagning. Fast vill du dekorera i något annat lands färger så hittar du det här. Sverigeprylar som ett genomgående tema är faktiskt riktigt trevligt och gör en glad när man ser alla roliga detaljer som skapar partykänsla. Vi visar er ett urval här nedan från våra partners.

ANNONS

Bordsflagga

69 kr

Flagggirlang

39 kr

Flaggirlang Sverige

49 kr

Ballonggirlang

99 kr

Sverige girlang

49 kr

Girlang Student

39 kr

Girlang Vimplar

29 kr

Girlang Blå/Gul

49 kr

Dukning till studenten

ANNONS

Studentdukning

Dukningen och dekoren till studenten ska vara festlig men gärna rolig. Det ska vara glädjens dag när dottern eller sonen tar studenten. Du hittar snygga dekorationer och material till bordsdukningen här intill. Cocktailpinnar med olika motiv som flaggor och studentmössor till snittarna är trevligt. Du kan pryda bordet med apelsiner, lime, kottar, citroner, stenar, löv, girlanger. Ja fantasin får flöda. Champagne är en av ingredienserna till en student och du hittar väldigt trevliga Champagneprylar här.

Serveringstillbehör

Engångsdukarengångsbestick och servetter är vanligt till studenten och du hittar dem här i olika färger och utseende. Även serveringstillbehör behövs. Så glöm inte det. Det är något man kanske inte tänker på. Så tänk igenom vad du själv har och kanske vad du kan låna av dina vänner. Det är praktiskt med serveringsfat som används en gång. Smidighet är viktigt när det är så mycket att tänka på. Vi rekommenderar också en uppblåsbar kista som du fyller med is som en rolig dekoration. Du placerar mat eller dryck ovanpå isen. Maten håller sig längre. Faktiskt inte alls dumt när gäster kommer och går under ett par timmar. Det är mycket att tänka på och vi hoppas givetvis att allt skall gå så bra som möjligt för er. Lycka till med planeringen.

Festutrymme

Fira studenten ordentligt med mycket ballonger och diverse pynt. Låt gästerna se långt från huset att här firas det minsann en student. Flaggor, vimplar och banderoller med foto på studenten. Tänk över hur ni skall göra med sittningen av lokalen. Små bord eller långa bord? Papptallrikar eller porslin?

ANNONS

Dekor till studenten

Engångsdukar

Dukning

ANNONS

ANNONS

Pappersduk Blå/Gul

69 kr

Kaffeservett Student

29 kr

Engångsservett Studenten

29 kr

Studentservetter

29 kr

ANNONS

Mugg Svensk flagga

39 kr

Engångstallrik Student

39 kr

Engångsmugg Studenten

29 kr

Engångsmugg i Guld

29 kr

ANNONS

Tallrik Svenska flaggan

29 kr

Plastbestick Blå

29 kr

Engångstallrik Studenten

29 kr

Engångstallrik Grattis till

29 kr

ANNONS

Servett Svenska flaggan

29 kr

Plastbestick Gul/Orange

29 kr

Cocktailflagga Sverige

29 kr

Servetter Grattis till

29 kr

Dukning 

Här hittar du mer material att duka med till din studentmottagning

Ballonger till studentmottagning

ANNONS

Ballongbågeskit

499 kr

Folieballong Champagne

29 kr

Bokstavsballong Guld

49 kr

Sifferballong Silver

49 kr

 Studentmössa

49 kr

Folieballong Student

29 kr

Bokstavsballong Silver

49 kr

Sifferballong Blå

49 kr

Ballong Examen

39 kr

Folieballong Hjärtan

29 kr

Bokstavsballong Blå

49 kr

Heliumballong pump

399 kr

Ballong Grattis

29 kr

Ballongsnöre blågul

39 kr

Sifferballong Guld

49 kr

Ballongpump Dubbel

69 kr

Just kostnaden på studentmottagningen är det viktigt att man i ett tidigt stadium sätter ett tak på. Annars kan det lätt rulla iväg en del pengar.

ANNONS