, , ,

Studentmottagning

ANNONS

ANNONS

ANNONS

Att planera studentmottagningen i god tid är viktigt. Det är mycket att tänka på och då är planeringen vital.

Föräldrar ska fira sina tonåringar med en studentmottagning för alla släktingar, vänner och skolkamrater. Även om vi lever i svåra tider för att kunna umgås så finns det möjligheter att lösa det hela med en fest utomhus med kanske ett partytält i nära anslutning. Låt inte studenten vara utan sin studentfest.

Här förenklar vi allt genom att vägleda dig till vad som behövs. Vi kan presentera recept på studentbuffér och hela studentmenyer. Letar du info om Studentskiva klicka här.

Champagne till studenten

Checklista fixa till studentmottagning

 • En plan för vem som skall bjudas
 • Bestämma lokal eller köpa partytält
 • Planera antal stolar och bord (glöm inte buffébord)
 • Sätt ett tak för kostnad av studentmottagning
 • Välja inbjudningskort och köpa frimärke
 • Ordna tackkort
 • Planera dekorationer
 • Välja ev. engångsmaterial till buffé
 • Välja bakgrundsmusik
 • Planera välkomstdrink (glöm inte glas)
 • Planera mat, välja recept till buffé och efterätt (har någon allergi?)
 • Planera dryck till buffé och kaffet. Dryck till barn och vuxna 
 • Göra ett matlagningschema
 • Planera förvaring av mat
 • Planera fat och skålar för upplägg
 • Tänk igenom kaffekoppar, antal termosar
 • Inhandla mat och dryck
 • Laga mat i förväg till festen
 • Kylboxar och kylklampar till all mat
 • Isbitar beräkna hur mycket i Iskalkylatorn
 • Fixa sopsäckar
 • Ordna presentbord och plocka fram vaser till blommor
 • Fixa gästhandukar på toalett
 • Hängare och plats till ytterkläder
 • Askfat till rökare
 • Fråga någon vän om dem kan hjälpa till
AdBlock behövs stängas av för att höra eller se alla studenterbjudanden

Tak på festen med milstolpe

Just kostnaden till festen o bjudningen är det viktigt att man i ett tidigt stadium sätter ett tak på. Annars kan det lätt rulla iväg en del pengar. Studentfesten är en stor högtid och det är lätt att ryckas med att man behöver allt möjligt. Så är det inte.

För studenten så är det nog ändå feststämmningen som går först. Det är en STOR dag att sluta gymnasiet. En av milstolparna i livet.  Även om god mat alltid är uppskattad av studenten så är nog maten viktigast för gästerna som kommer om man får generalisera. Många föräldrar våndas och funderar över barnets stora dag. Du är inte ensam.

ANNONS

Vad ska man bjuda på till studentmottagningen?

Vad ska man då bjuda på till studentskivan? Vad är enkelt för så många gäster? Buffé till studenten är nog det vanligaste som man bjuder på. Allt för att man vill ju få en smidig fest. Kall mat är ofta det bästa. Vanligast till buffeér är pastasallad, grillspett, potatissallad, pajer, lax i tunnbröd, smörgåstårta och jordgubbstårta. 

Du hittar bra recept under rubriken "Tips på mat till studentmottagningen". Där får du förslag på läckra festmåltider och smidiga buffeér.  Kostnad för en buffé som du ordnar själv är ca 100 - 150 kronor per person.

Annars är alltid catering ett alternativ som ger en större frihet men kostar lite mer. Lite ca priser: Huvudbuffé 175-275 kronor per person. Desserter i portioner ca 65-95 kr/st.

Alternativet är att låta gästerna ta med mat istället för presenter. Låt alla bidra med något och köp boxvin och låt alla stå upp som ett mingel. Dekorationer går att ordna från naturen och ballonger räcker långt.

Öppet hus och studentbord som står många timmar

Ett öppet hus gör att gäster kommer och går under flera timmar. Vänner till studenten drar runt till olika mottagningar och stannar oftast inte så länge. Andra gäster kan stanna längre men upp till en timme är vad man kan räkna med. Därför behöver du inte lägga någon större energi på avancerad mat.

Mat som plockas från ett långbord av gästerna själva är enklast. Kall mat är ofta det bästa. Använd med fördel ett uppblåsbart buffébord som fylls med is. På bordet börja med tallrikar och bestick och sedan tillbehör och kött sist på bordet. Låt tallrikarna vara små för annars fyller gästerna mer mat än vad som behövs. Låt dem gå två gånger.  Använd gärna ett separat bord till dryck. 

En glasdispenser med tappkran gör att du slipper fylla på med dryck hela tiden. Vanligast till studentbuffeér är pastasallad, grillspett, potatissallad, pajer, lax i tunnbröd, smörgåstårta och jordgubbstårta. Vill du använda varm mat så är en Tallriksvärmare  till porslinstallrikar och Varmhållningsplatta till maten riktigt bra.

Använd med fördel Matskyltar för att berätta vad maten innehåller. Du kan ladda ner matskyltar här via en pdf.

ANNONS

ANNONS

ANNONS

Gäster med allergi eller specialkost

Finns det gäster som behöver någon speciell diet? Glöm inte dem. Det bästa är att be gästerna anmäla redan i svaret på inbjudningskortet om dom behöver någon specialkost. Här nedan på länkarna hittar du receptförslag till studentmottagningen.

Börja med att göra ett matlagningsschema flera veckor innan studentmottagningen.

Genomgång av förberedelser

 • Börja med att göra ett matlagnings schema flera veckor innan studentmottagningen.
 • Köp engångsmaterial för enkelheten i uppläggning och servis.
 • Förbered så mycket du kan innan. Gör 1-4 rätter och en dessert eller tårta.
 • Lägg upp maten dagen innan på fat och plasta in den, låna plats i kyl av grannar eller använd kylväskor.
 • Räkna med 1,5 portion per person.
 • Om du använder porslinstallrikar rekommenderar vi att investera i tallriksvarmare. 

Hur mycket kött går åt till studentmottagningen?

Här hos Svenskt kött kan du se inköpsmängd av kött per portion.
När du står i butiken kan det vara svårt att avgöra hur mycket kött du ska köpa. Ta hjälp av Svenskt kött´s tabell för att räkna ut hur mycket du ska handla hem. Gå till Svenskt kött.

Hur mycket går åt på buffén till studentmottagningen?

Här hos ICA kan du se inköpsmängd per portion för olika matsorter på buffén .
När du står i butiken kan det vara svårt att avgöra hur mycket du ska köpa. Ta hjälp för att räkna ut hur mycket du ska handla hem. Gå till ICA´s Planera festen.

Var hittar man studentbufférecept?

Tips på mat till studentmottagningen

Tips på studentmat från bloggar

Många bloggar och tidningar tar upp just ämnet studentbuffé. Maten till studenten är jämförbar med många högtider. Påsk, jul, 50-årsdag och Studenten är högtider som som behandlas i bloggar. Därför kan du här till höger hitta bloggar som ger förslag på mat till studentmottagningen. Leta igenom utbudet och plocka det du tycker låter intressant.

Snittar till studenten

Snittar är enkelt och alltid uppskattat. Speciellt på en student då folk minglar och behöver något enkelt tilltugg till den goda drycken. Plockmat för många personer är aldrig lätt att själv tänka ut men med tipsen här kommer du en bra bit. Du hittar snittar i tunnbröd, snittar med lax,  snittar i smörbröd och snittar i skinka för att nämna några.

Drycker till studenten

ANNONS

Dryck till studentmottagning

En lyckad studentmottagning avgörs mycket på maten. Fast även vad man skall dricka är viktigt att tänka på. Det gäller att erbjuda dryck till alla åldrar och både alkohol och alkoholfria alternativ är vanligt att man serverar. Förvara dom gärna i en Kylbox med is. Vi har lämnat förslag på var du kan handla billiga drycker nedan. För studenten är detta årets höjdpunkt. Studenten har längtat länge efter denna dagen och då är det viktigt att ordna en bra fest och då ingår god dryck.

ANNONS

Alkohol

Det är väldigt vanligt att man serverar vin & öl på en studentskiva. Fast det är helt upp till dig. Du kan köra festliga alkoholfria varianter. Tips är olika grönsaker eller frukt i vatten. Ser väldigt roligt och festligt ut. Gurka i en vattenbringare eller kanske jordgubbar, hallon, melon, kumqat, mynta, blodapelsin, ingefära, kiwi, citron, apelsin, lime. Förslag på kombinationer är melon & mynta, kumqat & kiwi, lime & gurka. Alkoholfri cider är ett billigt alternativ som brukar uppskattas också.

ANNONS

Det kan vara roligt med nya smaker på dryckerna. Brukar bli ett samtalsämne som alla samlas runt. Köp lite ovanliga drycker som piggar upp din bjudning. Tänker du på att studenterna kanske kommer att dricka för mycket under kvällen så låt en person sköta serveringen av alkohol kanske bakom en tillfällig bar.

Hur mycket vin & öl går åt till studentmottagningen?

För 10 personer
Vitt och rött vin:
4-5 flaskor eller 1 box 
eller
Öl 33 cl: en back = 20 flaskor  eller 
Öl 50 cl: en back = 15 flaskor

Välkomstdrink av champagne:
En flaska champagne ger ca 8 glas.

Välkomstdrink av starksprit:
 75 cl starksprit ger ungefär 19 drinkar (4cl x 19 glas = 76cl)

Kaffeåtgång:
1 kg kaffe räcker till ca 90 - 100 koppar.

Har ni inte öppnat alla flaskor som är inhandlade på Systembolaget så kan ni lämna tillbaka dom och få tillbaka pengarna. Om ni har kvittot kvar så klart.

ANNONS

ANNONS

ANNONS

Partytält till studenten var hittar man det?

Partytält till studenten som du kan använda i trädgården är en bra idé. Uppskattad av dom flesta. Vi gillar nedanstående företag som har allt från enklare och lite bättre partytält.

ANNONS

Dessert till Studdentmottagningen

Vad skall man bjuda på för dessert till studenten?

Glass är ofta omtyckt till dessert men givetvis är äppelpaj eller stora braspannor med diverse läckerheter ofta också omtyckta. Framförallt är det enkelt. Om du vill baka till studenten så har vi ett tips på en tårta som ser ut som en studentmössa. Ett annat tips vi har är om du vill göra en annorlunda tårta som ligger på en bräda.

Dessert i braspanna

ANNONS

Gör själv desserten

ANNONS

Brädtårta till studenten

 • Köp en lång bräda som är 10 cm djup och 2 meter lång.
 • Klä brädan med folie och sedan bakpapper eller köp en tårtbricka som du anpassar.


Baka en sockerkaksbotten eller köp sockerkaka.

 1. Lägg sockerkaka ovanpå bakpappret i ett lager.
 2. Bred på vaniljkräm på sockerkakans botten i ett lager.
 3. Lägg på ett nytt lager sockerkaka.
 4. Bred på jordgubbssylt på sockerkakans nästa lager.
 5. Lägg på ett nytt lager sockerkaka.
 6. Bred på grädde på sockerkakans nästa lager. Använd med fördel en gräddsifon (OBS! Glöm inte patroner). 
 7. Spritsa sedan grädde runt om hela tårtan.
 8. Dekorera med skivade och hela jordgubbar.


Brädtårtan blir en rolig dekoration på studentbordet. Fyll tårtan med flaggor och små studentmössor på pinne och roliga festflaggor. Ta upp tårtan med ett snyggt tårtspadeset.

Godis & Snacks

När maten och desserten är avklarade så brukar man sätta fram lite frukt och godis & snacks. Ett litet godis bord där alla plockar själv på små assietter är lämpligt och smidigt. Vad du bjuder på är varierande men chips och olika godissorter i skålar är vanligt.

Godis till festen

ANNONS

Snacks till festen

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

Musik till studentmottagningen

Studenternas (Spotify) 4 timmar 18 min lång

Digster studentflak (Spotify) 8 timmar 57 min lång

Filter Student (Spotify) 71 låtar

StudentFlaket ITG (Spotify) 134 låtar        
 

Sverigetema till Studentmottagningen

Svenska färger till studenten

ANNONS

Sverigetema

Girlanger och små bordsflaggor och mycket annat i Sveriges färger är väldigt vanligt på en studentmottagning. Fast vill du dekorera i något annat lands färger så hittar du det här. Sverigeprylar som ett genomgående tema är faktiskt riktigt trevligt och gör en glad när man ser alla roliga detaljer som skapar partykänsla. Vi visar er ett urval här nedan från våra partners.

ANNONS

Bordsflagga

Flagggirlang

Flaggirlang

Ballonggirlang

Svensk girlang

Girlang student

 Girlangvimplar

Girlang Blå/gul

Dukning till Studentmottagning

Dukning till studenten

ANNONS

Studentdukning

Dukningen och dekoren till studenten ska vara festlig men gärna rolig. Det ska vara glädjens dag när dottern eller sonen tar studenten. Du hittar snygga dekorationer och material till bordsdukningen här intill.

Cocktailpinnar med olika motiv som flaggor och studentmössor till snittarna är trevligt. Du kan pryda bordet med apelsiner, lime, kottar, citroner, stenar, löv, girlanger. Ja fantasin får flöda. Champagne är en av ingredienserna till en student och du hittar väldigt trevliga Champagneprylar här.

Serveringstillbehör och material till dukning

ANNONS

Engångsdukar, engångsbestick, servetter och även serveringstillbehör behövs till en student. Just serveringstillbehör är något man kanske inte tänker igenom helt. Ofta är det här missarna begås. Så tänk igenom vad du själv har och kanske vad du kan låna av dina vänner.

Det är praktiskt med serveringsfat som används en gång och ofta något man inte har så många av. Smidighet är viktigt när det är så mycket att tänka på. Vi rekommenderar också en uppblåsbar kista som du fyller med is som en rolig dekoration och som lätt blir en snackis. 

Även ett uppblåsbart buffébord har vi fått höra genom åren att många har uppskattat. På det uppblåsbara buffébordet placerar du mat eller dryck ovanpå isen som du lagt direkt på buffébordet. Köp is från Willys

Maten håller sig längre. Faktiskt inte alls dumt när gäster kommer och går under ett par timmar. Det är mycket att tänka på och vi hoppas givetvis att allt skall gå så bra som möjligt för er. Lycka till med planeringen.

ANNONS

Dekor till studenten

ANNONS

Engångsdukar

ANNONS

Dukning

ANNONS

ANNONS

ANNONS

Pappersduk Blå/Gul

ANNONS

Kaffeservett

ANNONS

Engångsservett Studenten

ANNONS

Mugg Svensk flagga

ANNONS

Engångstallrik

ANNONS

Engångsmugg Studenten

ANNONS

Tallrik Studenten Blå

ANNONS

Tallrik Grattis till

ANNONS

Engångstallrik Studenten

ANNONS

Servett Svenska flaggan

ANNONS

Servetter Grattis

ANNONS

Cocktailflagga Sverige

Dukning 

Här hittar du mer material att duka med till din studentmottagning

ANNONS

Dekorationer

Festutrymme och girlanger

Fira studenten ordentligt med mycket ballonger och diverse pynt. Låt gästerna se långt från huset att här firas det minsann en student. Flaggor, vimplar och banderoller med foto på studenten. Varför inte konstväxter på bord och övrig miljö.

Tänk över hur ni skall göra med sittningen av lokalen. Små bord eller långa bord? Papptallrikar eller porslin?

ANNONS

Konstväxter till studenten

ANNONS

Ballonger till studentmottagning

ANNONS

Ballongbågeskit

Folieballong Champagne

Bokstav i Guld

Siffra i Silver

 Studentmössa

Folieballong Student

Bokstav i Silver

Siffra i Blå

Folieballong Hjärtan

Bokstav i Blå

Heliumbapump

Ballong Grattis

Ballongsnöre blågul

Siffra i Guld

Just kostnaden på studentmottagningen är det viktigt att man i ett tidigt stadium sätter ett tak på. Annars kan det lätt rulla iväg en del pengar.

ANNONS