, , ,

Studentmössa

ANNONS

ANNONS

AdBlock behövs stängas av för att höra eller se alla studenterbjudanden

Studentmössa en enkel Guide och Checklista till studentmössan

Studentmössan är viktig. Det är den som visar att du tagit studenten.  

 • Att tänka på innan köp
 • Checklista till studentmössan
 • Se din storlek på huvudet
 • Underlätta ditt val
 • Studentmössans historia

Var skall man köpa studentmössan?

Var skall man köpa studentmössa? Om du vill att din studentmössa har lite mer att erbjuda än de billigare varianterna så finns det många leverantörer som erbjuder detta. Utbudet går från enkla modeller till lite mer lyxiga varianter. Så det finns en bra valfrihet bland utbudet som finns på marknaden.

Jämför alltid alternativen online för att se vilken som är bäst för dig. Du behöver inte köpa det som erbjuds genom skolan. Mössutprovning kör många skolor med men vi rekommenderar dig att kolla våra tips & råd innan du gör ditt köp på mössprovningen.

ANNONS

Var beställer man en studentmössa?

Det finns flera företag som säljer studentmössa som Nordic Traditions, ABC gruppen, C.L. Seifert, Galio of Sweden, Crownstudent, Fun Cruises och CTH Ericson.

Du skall köpa studentmössan där du känner att studentmössans utseende passar dig och att ditt val känns rätt i maggropen. Då blir det ett bra och tryggt köp som du inte ångrar. Det finns många aktörer som säljer studentmössor och som har ett bra utbud. Vi pratar ändå gärna oss varma för några av Sveriges leverantörer som säljer mössor i hög kvalité och som skapar trygghet när du väl valt företag.

Ett att dina grundkrav skall vara att du skall få en bra produkt och där du kan känna dig säker på en bra och trygg leverans av din studentmössa i rätt tid.

Olika utföranden på studentmössor

Hos studentföretagen hittar du studentmössor i olika utföranden. Det finns stilrena enkla mössor utan brodyr, med brodyr och lyxvarianter som är riktigt snygga. En mössa för varje smak helt enkelt.

Idag är det vanligt med namnbrodyr med sitt eget namn men traditionellt var studentmössan utan namntryck så känn inget tvång att ha ditt namn på studentmössan. Det är absolut inte ett måste. 

Du skall så klart kolla runt på marknaden och skapa dig en egen uppfattning om vad som finns innan ett köp. Allt för att själv avgöra vad du gillar. Ditt val är alltid rätt.

Vissa skolor har utprovning på skolan. Fast då måste du bära samma mössa som många andra på din skola och det är väl okej om man gillar det. Ändå är det ibland roligt att vara annorlunda än andra. Därför rekommenderar vi dig att titta på andra studentföretags utbud innan du gör ditt val.

Gemenskap är också viktigt. Ni träffas kanske aldrig mer. Då kan gruppgemenskapen kännas riktigt bra om man bär samma sorts studentmössa. Det viktiga är att det är du som bestämmer. Tänk bara på att det skall passa till din studentkostym eller studentklänning.

Avbeställningstid innan beställning går till produktion

Många studentföretag erbjuder snygga mössor och har idag ett bra utbud tycker vi. Ofta kommer det en försäljare till din skola och dom vill hemskt gärna att du skall fylla i dina personuppgifter för att göra en beställning. Ibland säger säljaren att ni inte får någon studentmössa eller studentpaket förrän ni betalar fast att ni fyllt i ett beställningsformulär. Det stämmer inte.

Har man inte avbeställt sin beställning inom 14 dagar så går din beställning iväg och tillverkas och sedan skickas en faktura till din adress. Så fyller du i dina personuppgifter och sedan inte vill köpa det som beställningsformuläret innehåller så är det viktigt att avbeställa ordern inom 14 dagar från dagen du fyllde i beställningsformuläret. Se till att spara en kopia på din beställning.

Kolla leveranstid men missa inte sista beställningsdag

Vi rekommenderar dig även att titta på saker som att leveransen sker i rätt tid. Kolla leveranstiden innan du beställer. Speciellt om du vill känna dig säker på att få din mössa i tid till din student. Det är viktigt med en bra och trygg leverans av din gymnasieexamensmössa till din studentdag. Sisa beställning av din studentmössa brukar vara någongång under dom 15 första dagarna i maj.

Studentmössan gör att andra vet att du firar din studentdag och det känns viktigt med en gemenskap med sina skolkamrater. Framförallt är det jätteroligt att vara en av alla tokbollar med en studentmössa som är lite "crazy" sin sista skoldag på gymnasiet.

Även om missförstånd sker mellan student och studentföretag ibland så är dom flesta företagen serösa. Har du blivit missnöjd med något så hör av dig till deras kontor och inte till säljaren och påpeka vad som du är missnöjd med. Oftast ordnar dom så att du blir nöjd.

Storlekstabell till studentmössa från Studenternas
Mätt storlek till din studentmössa

Mät huvudet innan beställning av studentmössa online

Innan man beställer en studentmössa online eller på annat sätt kan det vara bra att prova ut sin storlek på huvudet. Vilken storlek skall man beställa då? Storleken får du fram genom att mäta ditt huvud med ett måttband eller snöre.

Så här gör du för att mäta din storlek:
Du sätter måttbandet (eller snöret) mitt på din panna och sedan runt huvudet till ditt bakhuvud och tillbaka till pannan. Nu kan du avläsa måttet. Måttbandet skall gå ca 50 mm ovanför örat (se bild).

Håll måttbandet lite löst inte stenhårt. Använder du ett snöre får du lägga snöret på ett bord och sedan mäta längden med en tummstock. Måttet i centimeter är din storlek på ditt huvud i omkrets.

Tänk att måttbandet är en studentmössa och att den sitter bekvämt. Om du hamnar på ett mått mellan två olika centimeter välj det högsta. Om måttet du får t ex. är 56,5 cm välj 57 centimeter. Det. är ett mått på ditt huvuds omkrets (i cm) men även den storlek på studentmössa du skall beställa.

Lundamodell på studentmössa

Lundamodellen är rakare och ser lite högre ut. Inuti finns traditionellt rött tyg. Den påminner lite om den danska varianten.

ANNONS

Uppsalamodell på studentmössa

Uppsalamodellen är lite pösigare och hänger lite lägre. Inuti finns svenska flaggans färger. Det finns även en Halmstadmodell som är lite mitt i mellan. Fast idag ser alla nästan likvärdiga ut.

Glad student med studentmössa

Checklista innan köp av studentmössa

 • Titta igenom utbudet av företag som säljer studentmössor online innan du beställer din studentmössa
 • Prova gärna studentmössor om ett företag kommer till din skola. Allt för att känna in sig.
 • Vad tycker andra om företagen? Läs på forum, Facebook mm för att undvika sämre företag.
 • Om du blir missnöjd med köpet kan du då returnera den?
 • Kan du nå företaget dagligen på telefon eller email?
 • Hur lång är leveransen? Beställ i tid.
 • När du skall beställa så bestäm vad det skall stå på framsidan. Hela ditt namn är bra. Om mössan ska ha namn.
 • På baksidan kan du välja något som alla dina skolkamrater har. Allt för en gemenskaps känsla. Skolnamnet?
 • Man måste inte ha namn på sin studentmössa. Från början körde man utan namn. Se gamla bilder.
 • Vill du sälja din studentmössa och tjäna lite pengar efter studenten måste du välja en utan namn.
 • I fodret kan man oftast också välja utseende. Vanligt är flagga eller ett foto på dig själv. 
 • Det finns olika modeller som Lundamodellen och Uppsalamodellen. 
En glad student skrattar.

Mösspåtagning

Precis som studentsången så tillhör mössan något som är ett måste till sin studentdag. Ett sorts ABC till sin student. När det gäller traditioner runt studenten och själva huvudbonaden så brukar studenterna vid studentexamen samlas och ha en gemensam mösspåtagning innan utspringet.

Klasserna slussas ut klassvis vid utspringet för att möta sina släktingar och vänner. Alla springer ut samtidigt i klassen och sjunger "för vi har tagit student" . 

Billiga studentmössor

Sveriges billigaste studentmössa kanske inte har den bästa kvalitén men priset är bra. Var finns den då? Vi rekommenderar er att själv jämföra priser från olika företag för att få den billigaste studentmössan. Priserna varierar från år till år.

Många studentföretag erbjuder snygga mössor och med ett bra utbud men vi förslår dig att se på saker som att leveransen sker i rätt tid. Kolla leveranstiden innan du beställer. Speciellt om du vill känna dig säker på att få din mössa i tid till din student. Det är viktigt med en bra och trygg leverans av din studentmössa.

Det finns billiga studentmössor som du kan köpa så du behöver inte lägga en massa pengar på din studentmössa om du inte vill. En billig studentmössa är kanske något som du vill köpa om din ekonomi inte är stor till studenten. Gör en kostnadskalkyl till studenten och se vilka utgifter du kommer att ha. Det är aldrig fel.

ANNONS

Studentmössans historia

Varför en vit mössa

Med en mössa visar du att du har klarat av skolan och att du nu har avslutat kursen och tagit examen. Ingen vet riktigt varför mössan kom till men man vet att det blev en symbol för studenter i Sverige, Finland, Norge, Danmark och Island. Även om det finns lite olika sorter i respektive land. I alla länder är man dock lika stolta av att bära den fina mössan. 

Danska studenter till Uppsala

Svenska studenter tog emot danska studenter i Uppsala 1843. För att gästerna skulle förstå vilka som var deras värdar så bestämde Uppsala studentkår att de svenska studenterna skulle bära vita studentmössor. Detta var en engångshändelse. Även bostadsplats var något som svenska studenter skulle erbjuda sina vänner från Danmark.

Varför text på studentmössan?

För hade man aldrig text på mössan men det har man ofta numera. Sångarmössan hade ibland text på sig och detta har sedan överförts till dagens studentmössor. Allt började runt 2000-talets början. Det är bara gymnasiets studentmössor som bär text.

Vit mössa föds som tradition

Redan 1845 var det dags igen för en sammankomst fast då i Köpenhamn. Svenskarna diskuterade då och kom överens om att alla skulle bära en gemensam symbol i Köpenhamn. Mössan låg nära till hands och så blev det. En vit mössa med svart skärm och en liten symbolisk nationalkokard i blå gula färger. Svenskarna syntes tydligt på sitt besök och det var studenter från Uppsala och Lund.

Kvinnliga studenter fick bära mössa i påse

Hilma Borelius (1869–1932) var en av de första kvinnliga studenterna i Lund. Hilma blev mobbad och hånad. När hon tog examen 1891 fick hon inte bära sin studentmössa på huvudet. Istället fick hon, som andra flickor, bära hem den i en påse. Källa: Kulturen

Bär din studentmössa med stolthet

Studentmössan var laddad med tankar om kunskap och självständighet. Vilket en del inte ansågs värdiga. Därför ska du idag bära den med stolthet när det är dags för din student. Andra har kämpat för att kunna bära den med stolthet.

ANNONS

Vilken färg på studentmössan?

Vilken färg har ditt program på studentmössan?

Samhällsvetenskap
royalblå strimma

Industritekniska
marinblå strimma

Handel & Administration
röd strimma

Naturvetenskap
grön strimma

Naturbruk
grön strimma

Ekonomi
royalblå strimma

Humanistiska
royalblå strimma

Juridik
orange strimma

Barn- och fritid
röd strimma

Estetisk
lila strimma

Hantverk
rosa strimma

Idrott
ljusblå strimma

International Baccalaureatee
ljusblå strimma

Media
gul strimma

VVS & Fastighet
marinblå strimma

 

El & Energi
grå strimma

Bygg & Anläggning
grå strimma

Fordon & Transport
grå strimma

IT
grå strimma

Vård & Omsorg
vinröd strimma, röd

Teknik
marinblå strimma

Hotell & Turism
röd strimma

Restaurang & Livsmedel
gul strimma

Titta igenom utbudet av företag som säljer studentmössor online innan du beställer din studentmössa