Bal

Studentbalen är en av dem stora händelserna innan själva studentdagen. Studentbalen berättar vi mer om på denna sidan och vi har delat upp sidan i två halvor. Övre halvan är för tjejer och undre halvan av sidan är för killar. Läs på om regler och klädsel som är aktuell förr balen.

Bal för tjejer

Balklänningar som säljs online hittar du här hos oss. Tänk på att du kan hitta din balklänning under andra kategorier också i butikerna. Ibland finns snygga klänningar under kategorier som maxiklänning, aftonklänning eller festklänning. Även på Tradera går det att hitta balklänningar som är använd 1 gång. Så kolla in vad som finns där. Där hittar du dyra klänningar till ett billigt pris. 

Skolbal för årskurs 9

Numera hålls bal även för årskurs 9 och deras skolavslutning i en del skolor i Sverige. Den balen kalas skolbal och är en högstadiebal. Balklänning för årskurs 9 är det lite lättare regler för. Fast samma klänningar gäller för tjejer i högstadiet.

Här är våra butiker med Balklänningar

ANNONS

Balklänningar till studentbalen

Det kan vara svårt att leta upp den där "rätta balklänningen" som är elegant och prisvärd. Ge inte upp utan dela upp sökandet och välj ut några favoriter som du sparar i en mapp och återkommer till för att till sist avgöra vilken som är den bästa. Balklänningar i Sverige är oftast av högsta klass. Så ge inte upp utan kamp. När du har använt din balklänning så ska den tvättas. Det bästa är att lämna in klänningen på ett tvätteri som kan tvätta klänningar på rätt sätt. Tänk på att visa dem om du har några utsmyckade detaljer så att dom tar hänsyn till dom vid tvättning. Välj tvätteri med omsorg. OBS! försök inte blötlägga  fläckar själv då kan du förstöra klänningen. Lämna in plagget som det är.

ANNONS

Uppsättning av håret till balen

Fundera på om du skall lägga pengar på en håruppsättning. Prata med dina vänner hur dem ska göra eller fråga din frisör om råd. Fast tänk på att en uppsättning kan gå lös på allt från 700 kr och uppåt. Kanske din moster kan hjälpa dig. Ofta har man en släkting som varit på en del baler och andra fina fester. Det finns de som fixat frissan själv med bravur. Ge släktingen en chans någon helg innan studenten för att se resultatet. Du kan också bjuda in några kompisar där ni provar att sätta upp håret på varandra. Bättre det än att dö av ångest på studenten. Visa en bild på en frisyr som representerar hur du vill ha det. Samma gäller om du går till frisören. Glamma kan ge dig värdefulla tips till uppsättning av håret till balen

Balpartner

Till studentbalen ska man ordna en dejt eller bordskavaljer. Inget säger att man skall vara ett par annars men klädesvalen får gärna harmonera med varandra. Idag kan både kille och tjej fråga en ev. balpartner om de vill gå på balen med dem. Traditionellt så frågade killen tjejen om hon vill vara hans balpartner men som tur är har även jämställdheten kommit ifatt här. Dock finns vissa traditioner kvar som kan vara uppskattade. Det är balregler som ska följas. Läs mer om det längre ner. Balgeneralen kan ordna så balpartners hittar varandra via elevkåren. Elevkåren samlar in namn som inte har balpartner och hjälper partner att hitta varandra. Ett bra sätt för dem som har svårt för att fråga eller hitta någon balpartner. Så tipsa elevkåren om det.

Clutchväska

Väska till balen är praktiskt eftersom man kanske har smink och en mobil med sig. Clutchar är då mest praktisk. Clutchväskan kan du hitta i en massa olika utförande. Se till att den matchar din balklänning eller bryter av helt. Kuverväskan är riktigt feminin och cool. Ser man till traditionen så skall balväskan vara liten och vara av något exklusivt material som siden eller sammet. Fast även här så ska det kännas bra för dig själv så välj en väska efter sunt förnuft. Du är ju ändå utbildad student med en snygg balklänning alá 2017 så helt tokig är du inte utan att du kan avgöra själv vad som är snyggt. 

Här finns Clutcharna

ANNONS

Skor till Studentbalen

Balskor kan vara jobbigt att gå i om man inte är van. Så om du behöver köpa ett par högklackade skor och inte är van att bära högklackat så köp skorna i god tid och gå hemma med dom för att vänja dig och fötterna. Plåster kan bli behövligt så se till att ha med det på balen. Här är några tips att ta till sig när man ska bära högklackat.

 • Gå hemma med skorna 3-4 dagar ett par timmar var gång för att vänja fötterna. Gå med hälen först och sträck benen.
 • Använd en special inläggsula för högklackat för att underlätta för dig själv.
 • Sandpappra sulorna så att du inte glider på blanka golv.
 • Vila fötterna med jämna mellanrum genom att sitta ner ett par gånger i timmen.
 • Ska ni vara på en gräsmatta eller ett grusunderlag så rekommenderar vi klackspararna. Skydda klackarna enkelt.
 • Tänk på din hållning. Rak rygg. Det är snyggt och avlastar fötterna också.
 • Att tänka på är att när klacken blir högre så pressas tårna mer. Alltså höjden avgör smärtan.

Video lär dig gå i högklackat

Underkläder tjejer

Det kan kännas skönt att vara fin under de nya fina balkläderna också. Därför har vi tagit fram lite olika butiker som kan ge dig den där rätta känslan under finkläderna. 

ANNONS

Parfym & MakeUp till balen

Parfym är faktiskt en av de viktigaste sakerna till balen. Oftast vill man lukta gott när man skall på bal och kanske du inte har den där rätta doften ännu. Är det någon gång som det är rätt tid att investera i en parfym så är det till sin studentbal. Makeup är också en viktig del av utrustningen. Du hittar både makeup och parfym i butikerna här.

ANNONS

Några bra förslag inför studentbalen

 • Ta med ett paraply i limousinen eller studentbilen ifall det skulle regna. 
 • Glöm inte äta något innan balen. Champagne på tom mage kan lätt fördärva hela kvällen. 
 • Kolla av med studentkommittén vilka hålltider som gäller.
 • Vill du sitta bredvid något speciellt par så be balkommittén om att placera er tillsammans.
 • Meddela specialkost eller allergier när du köper din balbiljett
 • Glöm inte biljetterna och ID om det behövs till insläppet.

Studentbal regler, klädkod och etikett damer

 • Till balen har damen lång klänning med en schal enligt reglerna.
 • Handskar är frivilligt men tas av och läggs i knä eller väska till bords. Annars skall dom vara på. 
 • Inga ringar utanpå handskar men däremot armband eller klocka är godkänt.
 • Halsband är ok och långt hår kan vara uppsatt.
 • Diadem och blommor i håret är vanligt.
 • Sandaletter eller pumps är vanligast på fötterna. Partylook på skorna är dock viktigast.
 • Börja med att stänga av mobilen så att inga pinsamheter uppstår.
 • Vid entrén skall mannen gå med damens högerarm. Låt din gentleman hämta er fördrink.
 • Passa på under fördrinken att se på er bordsplacering på uppsatta tavlor med bord och namn.
 • Gå på toaletten innan ni sätter er till bords. Toalettbesök bör undvikas av herrar. Damer går bra i kris.
 • Gå aldrig in i bankettsalen när tal hålls om du varit på toaletten. Var alltid diskret vid toabesök.
 • OBS! När du följer mannen till bords gör du det med honom i vänster arm. Gentlemannen drar ut din stol.
 • När ni satt er till bords så sitter du med en herr på varje sida. Bordskavaljer till vänster. Prata med båda.
 • Clutchväskan får inte ligga på bordet utan i knä eller bakom rygg.
 • Nu finns det många kniv o gafflar på bordet. Börja med dom ytterst och gå inåt.
 • Glasen används från höger till vänster. Titta alltid partnern i ögonen innan och efter skålen.
 • Välkomstskålen är först och värden startar denna.
 • När ni skålar lyft och håll i foten med höger hand och drick och håll i foten med vänster hand.
 • Vatten går bra att dricka innan alla fått dryck. Vänta med vinet tills alla har serverats.
 • Börja inte äta förrän alla har mat på bordet och lägg din servett utviken i knäet.
 • Andra skålen är en vänlighetsskål. Du skålar med din partner och sedan din andra herre till höger.
 • Vill du hålla tal meddela toastmastern innan. Håll det rätt kort. 
 • Håller andra tal sluta äta och lägg ner bestick genast.
 • Rök aldrig vid bordet.
 • När kaffe med avec är på sista versen börjar dansen.
 • Det är inte tillåtet att neka en dans mer än om danspartnern är i dålig kondition efter kvällens intag.
 • Vid dans gäller: Dans 1 med bordskavaljer. Dans 2 herre till höger. Riktmärket är minst 2st med partnern. 

Bal för killar

Till studentbalen ska man ordna en dejt eller partner. Inget säger att man skall vara ett par annars men klädesvalen får gärna harmoniera med varandra. Bal för studenten är en tradition med historia numera. Årets bal är därför obligatorisk. Balkläder för killar är lite enklare än för tjejer. Regler som gäller för balen berättar vi om längre ner.

Studentbal vad använder man för kläder då?

Oftast bär killar mörk kostym med fluga på studentbalen. Du hittar butikerna med balkostymerna nedan. Frack kan var ett alternativ också. En del väljer att hyra balkläderna och då tipsar vi om Frackguiden som guidar dig till butikerna vid din ort. OBS! glöm inte försäkring på fracken eller kostymen om ni skall hyra. Bra om man "råkar" få diverse olyckor på fracken. En annan viktig sak är att vara ute i god tid. Många hyr kostymen eller fracken redan i mars så få tummen loss i tid om du skall hyra.

Folkdräkt bär en del på vissa orter, en tradition som är stark. Samerna är ett sådant exempel. Svart eller djupaste mörkblå färgen går bra på kostymen. Traditionellt så står det "Högtidsdräkt" på inbjudan till bal. Högtidsdräkt betyder Frack, folkdräkt eller militär mässdräkt. Fast när det gäller studentbal så går det även bra med mörk kostym och fluga. En del använder slips faktiskt. Även om det finns dem som bär frack så är mörk kostym med fluga väldigt vanligt. Gärna med en näsduk som harmonierar med flugan. Alternativt bär endast svart fluga. Bär du fluga så är det trevligt om du har samma färg som bordsdamens balklänning. Dock inget tvång. Vad som är gångbart på studentbal i Umeå och studentbal i Ängelholm kan skilja sig så kolla lite innan med andra som varit på tidigare baler. Är du ute i sista minuten eller vill hitta en riktigt billig kostym så är Tradera en räddning också.

Om du bär frack så är svart vanligast. Ska du bära en stilig frack så matcha aldrig näsduken med partnerns färg på balklänning. Alltid vit näsduk till frack. En blomma på¨kavajslaget kan gå i partnerns färg på klänning. 

Här är våra butiker med Balkostymer

ANNONS

ANNONS

Slips & fluga

Till skjortan bär man slips eller fluga och då finns det mycket att välja på som du ser på våra förslag. Även om vi själva gillar Tierooms slipsar, flugor och även näsdukar så finns det andra butiker som säljer snygga accesoarer. Kolla in utbudet och se vad du tycker om. Om du går in i Tierooms butik så hittar du många fler förslag om du inte gillar våra förslag. De har alltid samma färg/modell i fluga och näsduk. Fluga Habib t ex finns också som Näsduk Habib i samma färg. En bonus med Tieroom är att dem har fri frakt.


fr.199kr/st Fri frakt

ANNONS


fr. 249kr/st Fri frakt 

Näsdukar

Vill man sticka ut och vara lite fräschare än andra kan man bära vikt näsduk. Med accessoarer kan man pigga upp klädslen en hel del. Varför inte använda en snygg näsduk på balen? Du kan bära färgglada strumpor som bryter bra mot övrig klädsel. Gå så långt du vågar. Det är ändå sista dagen i skolan. Kanske för alltid.

ANNONS

Några bra förslag inför studentbalen

 • Meddela specialkost eller allergier när du köper din balbiljett
 • Ta med ett paraply i limousinen eller studentbilen  ifall det skulle regna. 
 • Var en gentleman och erbjud din balpartner en filt om du åker i öppen bil.
 • Köp en blomma till din dam, fråga henne vilken färg klänningen har. Din fluga kanske ska ha samma färg?
 • Informera chauffören om körväg.
 • Erbjud frukt till din dam eftersom många tjejer inte har ätit ordentligt på flera veckor för att dom vill vara snygga i sin balklänning. Champagne på tom mage kan lätt fördärva hela kvällen. Fast även för att färden kan bli lång utan mat.
 • Kolla av med studentkommittén vilka hålltider som gäller.
 • Vill du sitta bredvid något speciellt par så be balkommittén om att placera er tillsammans.
 • Glöm inte biljetterna och ID om det behövs till insläppet.

ANNONS

2299 kr 
Marccetti Charkes Suit Black

Balskor för man

Balskor

Till den mörka kostymen skall du bära mörka skor. Kanske kan du använda dem du köpte till studentkostymen. Till detta bär du tunna svarta strumpor. Till fracken bär man lackskor och vita handskar på en bal som herre och då bara under dansen och fördrinken. Om du vill utmärka dig så kan du bära hatt. Då är det en hög hatt i silke som gäller. Är det dåligt väder ta med ett paraply. Det kan vara studentbalens viktigaste klädsel om du räddar din dam med ett paraply.

ANNONS

Underkläder killar

Det kan kännas skönt att vara fin under de nya fina balkläderna också. Därför har vi tagit fram lite olika butiker som kan ge dig den där rätta känslan under finkläderna. 

ANNONS

ANNONS

Studentbal regler och etikett herrar

 • Börja med att stänga av mobilen så att inga pinsamheter uppstår.
 • Vid entré gå in med damen i vänster arm. Var en gentleman och hämta din bordsdams fördrink.
 • Passa på under fördrinken att se på er bordsplacering på uppsatta tavlor med bord och namn.
 • Gå på toaletten innan ni sätter er till bords. Toalett besök bör undvikas av herrar inte damer.
 • OBS! När du följer damen till bords gör du det med damen i höger arm. Dra ut damens stol till henne.
 • Skjut även in stolen till henne när hon sätter sig.
 • Ska damen lämna bordet res dig och hjälp till med att dra ut stolen. OBS! Dra ut skjut in stol vid återkomst.
 • När ni satt er till bords så sitter du med en dam på varje sida. Bordsdam till höger. Konversera med båda.
 • Nu finns det många kniv o gafflar på bordet. Börja med dom ytterst och gå inåt.
 • Glasen används från höger till vänster. Titta alltid bordsdamen i ögonen innan och efter skålen.
 • Välkomstskålen är först och värden startar denna.
 • När ni skålar lyft och håll i foten med höger hand och drick och håll i foten med vänster hand.
 • Vatten går bra att dricka innan alla fått dryck. Vänta med vinet tills alla har serverats.
 • Börja inte äta förrän alla har mat på bordet och lägg din servett utviken i knäet.
 • Andra skålen är en vänlighetsskål. Du skålar med din bordsdam och sedan din andra dam till vänster.
 • Vill du hålla tal meddela toastmastern innan. Håll det rätt kort. 
 • Håller andra tal sluta äta och lägg ner bestick genast.
 • Rök aldrig vid bordet.
 • När kaffe med avec är på sista versen börjar dansen.
 • Vid dans gäller: Dans 1 bordsdam. Dans 2 dam till vänster. Riktmärket är minst 2 st med bordsdamen. 
 • Det är inte tillåtet att neka en dans mer än om danspartnern är i dålig kondition efter kvällens intag.

ANNONS